KIM TUI U LISABONU

03.06.2024.

Autorka čije smo romane Em i Ru objavili u ediciji Gral, a u Klepsidri meditativnu prepisku A sada ti, boravila je u Evropi. Iskoristivši nedavno objavljenu francusku filmsku adaptaciju njene knjige Ru, koja opisuje bekstvo porodice Kim Tui iz Vijetnama i integraciju u kanadski život, za vreme ovogodisnje Frankofonije u Lisabonu organizovan je dvodnevni program usmeren na sve relevantne pojedince, organizacije i grupe uključene u migracijske procese i na zajednicu onih koji govore na francuskom jeziku, kao i na sve institucije koje podržavaju i promovišu francuski jezik i kulturu širom sveta. 

Kim Tui je opisala sebe kao „model“ za integraciju izbeglica, a publiku je osvojila dok je opisivala kako je, očima desetogodišnjakinje, doživela dramatično bekstvo svoje porodice brodom iz Vijetnama, a zatim toplinu dobrodošlice koju je primila u Kanadi kao izbeglica, koju je zajedno sa drugim vijetnamskim porodicama podržala lokalna zajednica u Granbiju (Kvebek). 

Ova uspešna poseta je dokaz koliko moćne mogu biti poruke o doprinosima migranata društvu kada ih iznose same izbeglice.

U nastavku pročitajte deo intervjua koji je sa autorkom napravio Maksim Demer za dnevni list Kvebečki dnevnik.

Fotografija preuzeta sa fejsbuk stranice Ministarstva za međunarodne odnose Kvebeka.

Prilozi: