×

DIVOVI - Globalna elita vlasti

Piter Filips

Preveo sa engleskog Miroslav Budimir

  Knjiga razotkriva mreže moći koje povezuju najbogatije pojedince i organizacije na svetu i ideološka opravdanja koja tu moć održavaju. Ovo besprekorno i originalno istraživanje strastveni je poziv na akciju i rezultat Filipsove trajne posvećenost socijalnoj pravdi i ljudskim pravima.

Jasno je da opstanak čovečanstva više nego ikad ranije zavisi od radikalne reforme, ako ne i od potpunog obaranja, sistema globalnog kapitalizma. Najhitnije političko pitanje našeg vremena jeste kako sprovesti svetsku preraspodelu bogatstva i moći vraćanjem resursa siromašnoj većini, kako bi se uravnotežile eksplozivne – zapravo smrtonosne – protivrečnosti tog sistema. Ako želimo da postignemo takvu preraspodelu, moramo razumeti globalnu strukturu vlasti. To je i bio i cilj ovog istraživanja profesora Filipsa i on ga je zaista ostvario! Koristeći oruđa istraživanja i dokumentaciju društvenih nauka, Filips identifikuje ogromne mreže transnacionalne korporativne vlasti koje oblikuju život svakog čoveka na našoj planeti. Ovo blagovremeno i kritično važno istraživanje daje nam odgovor na pitanje: „Ko vlada svetom?“

 

Još je Adam Smit upozoravao da će „gospodari čovečanstva“ slediti svoju gnusnu maksimu: Sve za sebe, ništa za druge. Teško da postoji prikladniji opis ere divljačkog kapitalizma, koji se pod okriljem Trampovih ludorija vinuo u nove visine. Ko su tačno gospodari? Ovo izvanredno istraživanje pruža detaljna i često šokantna otkrića o koncentraciji privatnog bogatstva i korporativne moći, o njenim institucijama i integrisanoj strukturi, i na kraju, o pretnji civilizovanom i humanom postojanju.

Noam Čomski

 

Knjiga Pitera Filipsa Divovi razotkriva mreže moći koje povezuju najbogatije pojedince i organizacije na svetu i ideološka opravdanja koja tu moć održavaju. Ovo besprekorno i originalno istraživanje strastveni je poziv na akciju i rezultat Filipsove trajne posvećenost socijalnoj pravdi i ljudskim pravima. Za svakoga ko želi da shvati socioekonomsku nejednakost u XXI veku ova knjiga je osnovno štivo i vitalna inspiracija za stvaranje boljeg sveta.

 Endi Li Rot, pomoćni direktor projekta Cenzurisano

Piter Filips

Profesor je političke sociologije na državnom univerzitetu Sonoma (Kalifornija, SAD) od 1994. godine. Od 1996. do 2010. godine bio direktor projekta Censored, a predsednik Fondacije za slobodu medija od 2003. do 2017. godine. Bio je urednik i kourednik četrnaest izdanja u okviru projekta Censored, zatim kourednik izdanja Impeach the President: The Case Against Bush and Chenei (2006) i urednik dva izdanja Progresivnog vodiča za alternativne medije i aktivizam (1999 i 2004). Drži kurseve iz političke sociologije, sociologije moći, sociologije medija, sociologije zavera i istraživačke sociologije. Dobitnik je nagrade Dalas Smit koju dodeljuje Unija za demokratsku komunikaciju 2009. godine i nagrade za ljudska prava Nacionalne asocijacije uzbunjivača 2014. godine. Živi u šumi sekvoje blizu Bodege u Kaliforniji sa suprugom Meri Lijom.

Predgovor
Uvod: Ko vlada svetom
1. Elita vlasti transnacionalne kapitalističke klase: sedamdesetogodišnja istorija
2. Globalni finansijski divovi: centralno jezgro globalnog kapitalizma
3. Menadžeri: globalna elita vlasti finansijskih divova
4. Podmazivači: centar za planiranje politika elite vlasti transnacionalne kapitalističke klase
5. Zaštitnici: elita vlasti i imperija Vojske SAD–NATO-a, obaveštajne službe i privatne vojne kompanije
6. Ideolozi: korporativni mediji i kompanije za odnose s javnošču i propagandu
7. Suočavanje sa ogromnom silom: demokratski pokreti i otpor
Postskriptum: Pismo globalnoj eliti vlasti
Zahvalnost
Indeks

Godina izdanja : 2021.

Broj strana : 396

Pismo : Latinica

Povez : Broširani povez

Format : 21 x 14

Težina : 550 g

ISBN : 9788671026475

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje