×

INTELEKTUALNA ISTORIJA EVROPE II izdanje

Marvin Peri

Preveo sa engleskog Đorđe Krivokapić

Kapitalno delo koje nudi celovit uvid u pravce kojima se ide ka savremenoj evropskoj intelektualnoj istoriji i omogućava izučavaocima da uoče ključne odnose unutar te istorije.

Tokom vekova mislioci Zapada raspravljali su o suštinskim pitanjima ljudskog postojanja. U tom procesu oni su stvarali i instrumente racionalnog mišljenja omogućivši sistematsko istraživanje fizičke prirode i ljudske kulture. Začeli su ideju političke slobode i priznali unutrašnju vrednost pojedinca. Intelektualna istorija Evrope, iz pera Marvina Perija, napisana je sa uverenjem da intelektualna tradicija Zapada ima nešto vredno da saopšti izučavaocima. Bez razumevanja istorijske evolucije ovih suštinskih ideala zapadnog sveta, kao i načina na koji su bili skovani, tumačeni, primenjivani, kako im se suprotstavljalo, kako su bili narušavani i branjeni, bila bi smanjena naša mogućnost da ih istinski prihvatimo.

Intelektualna istorija Evrope donosi dva uvodna poglavlja koja govore o temeljima i razvoju zapadne misli u antičkom svetu, u srednjem veku, kao i na početku savremenog doba. Međutim, sve ključne ideje Zapada ne proističu iz strogo razumskih sagledavanja osnovnih, pa i najvećih pitanja postojanja. Stoga ova knjiga posvećuje značajnu pažnju i temi pojave iracionalnog u evropskom mišljenju, budući da su mnoge ideje, koje se slobodno mogu okarakterisati kao iracionalne, u velikoj meri uticale na svest savremene Evrope. Brojni evropski mislioci veličali su iracionalno, a drugi su pak pokušavali da shvate njegov odraz u umetnosti, u kulturi, ali i političkom mišljenju. Jer, prema Perijevom mišljenju, iracionalno se javljalo i kao izraz ekstremnog nacionalizma, fašizma, pa i rasizma.

Intelektualna istorija Evrope, može da bude korisna knjiga za široki auditorijum ali posebno za studente, jer Peri u uvodima pojedinih poglavlja daje pregled najvažnijih problema, komplikovane ideje jednostavno i jasno objašnjava, a i za ideje i za mislioce ponudio je neophodan istorijski kontekst.

Marvin Peri

Zaokružiti temu o tome koliko je stari kontinent stvorio tokom proteklih vekova i naznačiti precizno ključne tačke te istorije ideja nije nimalo lako. Retki su istoričari koji odlučuju da se late takvog poduhvata; u njih nesumnjivo spada Marvin Peri.

Autor je više važnih izdanja od kojih ističemo: Western civilization - Ideas, Politics and Society, Western Civilization - A Brief History, Sources of the Western Tradition.

„...Ova je knjiga sinteza, ne mora se čitati od početka do kraja, već kao enciklopedija, po potrebi i želji“, kaže Ðorde Krivokapić, prevodilac kapitalnog dela o istoriji ideja Marvina Perija.

Predgovor
Uvod

Temelji intelektualne tradicije Zapada
1. Judeo-hrišćanska i grčko-rimska tradicija
2. Srednji vek i pojava modernosti

Uobličavanje modernog duha
3. Naučna revolucija: nova kosmologija i metodologija
4. Revolucija u političkoj misli: Makijaveli, Hobs, Lok
5. Doba prosvetiteljstva: afirmacija razuma i slobode

Očuvana, proširena i osporavana tradicija prosvetiteljstva
6. Romantizam i nemački idealizam
7. Pojava ideologija
8. Misao i kultura u doba nauke i industrijalizacije

Kriza evropskog uma
9. Moderna svest: Novi pogledi na prirodu, ljudsku prirodu i umetnost
10. Iracionalizam u političkom razmišljanju
11. Misao i kultura u doba svetskih ratova i totalitarizma

Savremeno doba
12. Od moderne do postmoderne

Indeks

Nikola Milošević: Intelektualna fizionomija Evrope

Godina izdanja : 2020.

Broj strana : 629

Pismo : Latinica

Povez : Broširani

Format : 21x14

Težina : 880 g

ISBN : 9788671026307

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje