×

NADZIRANJE DEMOKRATIJE

Slaviša Orlović

Od kontrole vlasti do kontrole građana...

U studiji Nadziranje demokratije složen odnos medija, politike i demokratije sagledan je kroz sadržajnu analizu najvažnijih, relevantnih, a nedovoljno izučavanih fenomena od početka XX do početka XXI veka.

Značaj medija i javnosti za demokratiju, uloga medija i novinara u kontroli vlasti, težnja medija i demokratije za većinom, medijalizacija i televizualizacija politike, medijska personalizacija politike, uloga medija u proizvodnji pristanka i kreiranju značenja, u promeni politike i političara – osnovna su tematska uporišta ove knjige.

Autor nastoji da odgovori na pitanja do koje mere se zbog brige o rejtingu kreira ili sledi javno mnjenje, koliko internet utiče na informisanje, mobilisanje građana, ali i razara privatnost, kakva je uloga društvenih medija u odnosu na demokratiju, kao i da li je uspostavljena nadzorna paradigma i digitalni totalitarizam društvenih medija.

Ova knjiga se višestrukim značajem tema preporučuje ne samo akademskoj, nego i široj javnosti – našem društvu i kulturi.

Slaviša Orlović

Slaviša Orlović (1966) redovni je profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu.  Autor je brojnih naučnih radova, kao i knjiga Politička sociologija, Vodič za izborne kampanje, Partije i partijski sistemi (Teorijsko-analitički okvir), Izborni bumerang (Političke posledice izbornih sistema), Taoci politike 2003-2013, Politikološki ogledi, Politička teorija i politička sociologija, Politički život Srbije, između partokratije i demokratije, Političke partije i moći, Nadziranje demokratije (Clio, 2023). Učestovao je i bio rukovodilac važnih istraživačkih projekata. Boravio je na univerzitetima: Vestminster, Kanzas, UCL, Oxford i Konstanc. Član je nekoliko profesionalnih udruženja. Glavni je urednik časopisa Politički život. Rukovodilac je Centra za studije demokratije FPN-a. Šef je Odeljenja za novinarstvo i komunikologiju. Dobitnik je prestižnih nagrada – nagrade Grada Beograda za najbolju knjigu u oblasti društveno-humanističkih nauka za 2015. godinu, za knjigu Izborni bumerang – političke posledice izbornih sistema, kao i nagrade „Desimir Tošić“, za najbolji serijal tekstova u medijima, objavljen tokom 2012. godine, koju dodeljuje izdavačka kuća Službeni glasnik. 

Godina izdanja : 2023.

Broj strana : 377

Pismo : Latinica

Povez : Meki povez

Format : 21 x 15

Težina : 560 g

ISBN : 9788671026826

KOMENTARI (0)

06.06.2023.

U SUSRET STUDIJI "NADZIRANJE DEMOKRATIJE"

Edicija Agora uskoro će postati bogatija za još jedan važan i u ovom trenutku i te kako dragocen naslov. Dok s nestrpljenjem iščekujemo studiju Nadziranje demokratije prof. dr Slaviše Orlovića,...
ceo tekst

14.06.2023.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE "NADZIRANJE DEMOKRATIJE"

Kulturni centar Beograda i Izdavačka kuća Clio pozivaju vas na predstavljanje knjige   Slaviša Orlović NADZIRANJE DEMOKRATIJE    govore Ratko Božovićsociolog kulture Petar Peca Popovićpublicista i muzički kritičar Zoran Hamovićglavni...
ceo tekst

Preporuka za čitanje