×

MOĆ KOMUNIKACIJA

Manuel Kastels

Preveli sa engleskog Tijana Spasić,Đorđe Trajković

Veoma moćna i neophodna knjiga za današnji svet u krizi. Antonio Damazio, Institut za proučavanje kreativnostiUniverzitet Južne Kalifornije

Svedoci smo revolucije u oblasti tehnologije komunikacija koja direktno utiče na osećanja, razmišljanja i ponašanja ljudi. Novi mediji su postali prostor kroz koji se ispoljavaju strategije moći. U ovoj sveobuhvatnoj knjizi, Kastels analizira transformaciju industrije globalnih medija kroz prizmu revolucije u komunikacionim tehnologijama.

Kastels odgovara na pitanja da li su se relacije moći modifikovale u kontekstu novih komunikacionih okolnosti i ispituje kroz široku paletu društvenih i psihioloških teorija da li su i na koji način mogućnosti Interneta, socijalnih mreža i bloginga promenili odnose u okviru političkih procesa i društvenih pokreta. Ovo je knjiga za svakoga ko želi da razume karakter i dinamiku modernog sveta.

Kastels je zaista optimističan kada govori o kapacitetima za autonomnu građansku akciju, odnosno o mogućnostima za aktiviranje kontramoći, polažući velike nade u nove tehnologije koje će omogućiti da se ova akcija sprovede mnogo ambicioznije nego ikada pre i uzdrma tle sve odnarođenije predstavničke demokratije, s jedne strane, i oduvek odnarođenih diktatorskih režima, s druge strane. Zbog toga je ključno pitanje koje se provlači kroz ovu studiju i koje će samo po sebi iznova izazivati najviše polemike ono koje se odnosi na izvore i nosioce moći u savremenom društvu.

iz pogovora dr Dalibora Petrovića

 

 

Manuel Kastels

Jedan od najznačajnijih mislilaca današnjice, vodeći je stručnjak u oblasti komunikacija, informacionog društva i globalizacije. Do studentskih protesta 1968. predavao je na Univerzitetu Pariz X, a nakon toga u Školi za napredna istraživanja u oblasti društvenih nauka. Krajem sedamdesetih predaje sociologiju i studije urbanizma i regionalnog planiranja na američkom Berkliju, a potom radi na Otvorenom univerzitetu Katalonije i Anenberg školi za komunikacije u sklopu Univerziteta Južne Kalifornije. U svojoj dugogodišnjoj naučnoj karijeri kao gostujući profesor radio je na najčuvenijim svetskim naučnim institucijama među kojima su i MIT, Oksford, Kembridž i mnogi drugi. Osim toga, držao je predavanja po pozivu na više od 100 univerziteta u 45 zemalja širom sveta. U svom bogatom naučnom opusu Manuel Kastels je kao vodeći autor obavio 26 knjiga, uz još 22 knjige kao urednik ili koautor. Njegova naučna interesovanja su zaista raznovrsna, ali može se reći da njima dominiraju tri osnovne teme: urbani problemi, društveni pokreti i društveno-ekonomsko-kulturna transformacija u doba revolucije informaciono-komunikacionih tehnologija. Dobitnik je međunarodne Holberg nagrade koja se dodeljuje za najveća dostignuća u obasti umetnosti i humanističkih nauka i nagrade Balzan za soiologiju.

Uvod
I Mo? u umreženom društvu
II Komunikacija u digitalno doba
III Mreže uma i mo?i
IV Programiranje komunikacijskih mreža: medijska politika, politika skandala i kriza demokratije
V Reprogramiranje komunikacionih mreža
Zaklju?ak
Dalibor Petrovi?: Mo? je u mrežama

Godina izdanja : 2014.

Broj strana : 668

Pismo : Latinica

Povez : Broširani povez

Format : 24x16

Težina : 992 g

ISBN : 978-86-7102-448-8

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje