×

ISTORIJA POZORIŠTA II izdanje

Ronald Harvud

Preveo sa engleskog Đorđe Krivokapić

Istorija pozorišta Ronalda Harvuda je deo velikog projekta koji je, osim pisanja knjige, obuhvatio i realizaciju televizijske serije na istu temu. Knjiga je imala namenu da upotpuni seriju, a obe su započete istovremeno, početkom 1976. godine.

Istorija pozorišta Ronalda Harvuda je deo velikog projekta koji je, osim pisanja knjige, obuhvatio i realizaciju televizijske (BBC i Time-Life Inc.) serije na istu temu. Knjiga je imala namenu da upotpuni seriju, a obe su započete istovremeno, početkom 1976. godine. Tema serije, a i ove knjige, jeste da dramu predstavi kao vanvremensku: bez obzira kada je ona prvobitno stvorena, svaka nova generacija ponovo je vraća u život. Onog trenutka kada neku dramu izvode živi glumci pred živom publikom, ona postaje savremeni doživljaj. Ako živi, ona živi u sadašnjosti, ne u prošlosti.

Ronald Harvud

Poznat je kao filmski scenarista, dobitnik Oskara za adaptirani scenario za film Pijanista, nominovan za filmove Garderober i Ronilačko zvono i leptir, za koji je dobio nagradu Bafta. Autor je i scenarija za filmove: Biti Julija, Brauningova verzija, Oliver Tvist, Ljubav u doba kolere, Australija...
Glavna Harvudova tema je antisemitizam. U svojim dramama bavi se sukobom pojedinaca sa silama istorije: oslikava vreme u kome se ljudi dele na pobednike i poražene, heroje i izdajnike. Važna pitanja često sagledava kroz primere značajnih ličnosti, poput Riharda Štrausa (Malerovo preobraćenje) i Stefana Cvajga (Kolaboracija). Od 1993. do 1997. godine Harvud je bio predsednik Međunarodnog PEN-a, a 2003. primljen je za inostranog člana Odeljenja jezika i književnosti SANU.

Godina izdanja : 1900.

Broj strana : 380

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 16 x 24

KOMENTARI (0)