×

BIBLIOTEKA U DVADESET PRVOM VEKU

Piter Brofi

Prevela sa engleskog Tanja Tasić

  Da li će papirna knjiga kao predmet lepote izgubiti bitku sa novim informacionim tehnologijama?

Mnoštvo društvenih i tehnoloških pomaka iz korena menja bibliotečke usluge i navodi na temeljno preispitivanje uloge biblioteke u savremenom društvu. Budući razvoj struke najčešce se vidi kao praktična mešavina tradicionalne i elektronske građe, koja se često naziva hibridna biblioteka.

Ova aktuelna knjiga jasno predočava kako tradicionalni i elektronski izvori informacija mogu uporedo postojati u biblioteci budućnosti. Autor istražuje promene koje su nastale zbog sve veće dostupnosti informacija pitajući se da li su nam biblioteke još potrebne, i nudi odgovor: biblioteke zadržavaju ulogu strućnih posrednika i olakšavaju snalaženje u svetu umreženih informacija.

Ova ubedljiva knjiga sadrži obimni rečnik i bibliografiju, i nudi pregled tema iz oblasti informacija na početku XXI veka. Neophodno štivo kako za iskusne praktičare tako i za studente bibliotekarstva i informatike. 

Piter Brofi

Redovni profesor upravljanja izvorima informacija na odseku za informacije i komunikacije Univerziteta u Mančesteru, i direktor istraživačkog centra za bibliotečko informacioni menadžment (CERLIM). Više godina bio je upravnik biblioteke Univerziteta centralnog Lenkšira.

Godina izdanja : 2005.

Broj strana : 279

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez

Format : 14 x 20

Težina : 423 g

ISBN : 86-7102-193-9

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje