×

NAUKA O INFORMACIJAMA

Iv-Fransoa Le Koadik

Prevela sa francuskog Vesna Injac-Malbaša

Iako se reč biblioteka veoma često pominje u tekstu, knjiga nije namenjena samo bibliotekarima. Ona je namenjena svima koji žele da uđu u svet nauke o informacijama, kao i onima koji se time već bave, ali imaju mnogo pitanja bez odgovora. Zahtevnijim čitaocima, autor je na kraju knjige dao popis najznačajnijih časopisa, baza podataka i internet stranica koje se bave naukom o informacijama.

Iv Fransoa Le Koadik uvodi nas ovim delom u budućnost koja već nastupa. Tema knjige je izmenjena uloga zaposlenih u informacionom sektoru: izdavača, knjižara, bibliotekara, dokumentarista, konzervatora, jednom rečju svih onih koji se bave skladištenjem i korišćenjem informacija. Njihov posao sve više se vezuje za informacije, a sve manje za knjige, dokument, sam objekat.

Autor daje osnovne definicije informacije, njene epistemologije, kao i pojmove usko vezane za količinu i protok informacija. Obilje grafičkih prikaza značajno doprinosi jednostavnijem i boljem razumevanju predstavljenih zakonitosti i formula.

Iv-Fransoa Le Koadik

Vodeći francuski stručnjak u oblasti informacija, počasni profesor informacionih nauka na Conservatoire national des arts et métiers de Paris (Cnam), diplomirao je na École normale supérieure de chimie u Renu. Magistraturu je radio u oblasti fizike, a doktorat je radio na temu Strukture i dinamike naučnih informacionih sistema. Od 1982. do 1993. godine angažovan je na istraživačkim programima u oblasti informatike. Do 20008 predaje na CNAM-u.

Pored Nauke o informacijama,objavio je i brojne članke i knjige:  Usages et usagers de l’information (2004),  Éléments de statistique et de mathématique de l’information: infométrie, bibliométrie, médiamétrie, scientométrie, muséométrie, webométrie (2002)

 

Godina izdanja : 2005.

Broj strana : 137

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez

Format : 14,5 x 21

ISBN : 86-7120-218-8

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje