×

SVETLIJE OD MENE

Dido Mihilsen

Prevela s nizozemskog Jelica Novaković-Lopušina

Roman je zasnovan na životnoj priči autorkine čukunbabe, rođene Indonežanke sa ostrva Java, koja se oduprla surovim zakonitostima svoje kaste (bila je vanbračno dete švalje u sultanovoj službi).  

Roman je zasnovan na životnoj priči autorkine čukunbabe, rođene Indonežanke sa ostrva Java, koja se oduprla surovim zakonitostima svoje kaste (bila je vanbračno dete švalje u sultanovoj službi). U strahu od nametnutog braka a takođe i iz radoznalosti, kao veoma mlada devojka upustila se u vezu s holandskim oficirom, nadajući se drugačijim odnosima među polovima. No, kao i većina svojih sunarodnica koje su postale domaćice i konkubine – njai svojim holandskim gospodarima, na surov način je odbačena kad je njen gospodar, uprkos zajedničkoj deci, odlučio da se oženi Holanđankom. Kratki suživot dveju kultura, a pogotovu njihov bolni sudar opisani su upečatljivo, jer je autorka pomno izučila istorijsku dokumentaciju, ne umanjujući literarni kvalitet i stil.

O kolonijalnom prisustvu Holanđana u Indoneziji dosad su pisali skoro isključivo Holanđani, usled čega je viševekovna jednostrana slika o holandsko-indonežanskom suživotu često idealizovana. Velika vrednost ove knjige nalazi se u tome što je konačno došlo do preplitanja oprečnih vizura, jer autorka je mešovitog porekla i bolno je svesna nelagodnosti pojedinca, kako u tuđoj tako i u sopstvenoj kulturi. Utoliko je ova pripovest potresnija. Glavna junakinja, međutim, nije samo bespomoćna žrtva, jer se bori u granicama svojih mogućnosti. Autorka je na sjajan način odala počast neverovatnoj snazi autohtonih žena koje su se nosile s ogromnim predrasudama u obema kulturama.

Dido Mihilsen

Iskusna novinarka i spisateljica Dido Mihilsen (1957) pisala je za brojne holandske novine i časopise. Njen prvi roman Svetlije od mene, objavljen 2019. godine, bio je u nominaciji za prestižnu nagradu Libris. Godine 2020. dobio je Nagradu holandskih knjižara. Bogato novinarsko iskustvo koristila je u literarnom oblikovanju tri biografske knjige koje su postale tiražne i čitane izvan granica Holandije. Svojim spisateljskim angažmanom postala je glas autohtonih žena koje su raskinule sa predrasudama i jednostranim tumačenjima holandsko-indonežanskog istorijskog nasleđa.

Godina izdanja : 2023.

Broj strana : 291

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez s omotnicom

Format : 19,5x12,5

Težina : 450 g

ISBN : 9788671026949

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje