×

ANTIDRUŠTVENE MREŽE – Kako nas Fejsbuk razdvaja i podriva demokratiju

Siva Vajdijanatan

Prevela sa engleskog Jelena Petrović

  Kako je Fejsbuk, od bezazlenog sajta Harvardskih studenata izrastao u silu koja, iako život može da učini nešto ugodnijim, demokratiju čini daleko izazovnijom. To je priča o gordosti sa dobrim namerama, misionarskom duhu i ideologiji koja kompjuterski kod vidi kao univerzalno rešenje za sve ljudske probleme. I osuda, kako su društveni mediji uticali na pogoršanje demokratske kulture širom sveta.

Društvenim mrežama širi se poziv ljudima da se odjave sa Fejsbuka. Zašto? Odgovor se nalazi u knjizi „Antidruštvene mreže“ koja je posvećena uglavnom korporacijiFejsbuk. Posle skandala sa njegovom prodajom preko 80 miliona ličnih podataka agenciji Kembridž analitika, ova društvena mreža je stavljena pod kritičku lupu stručnjaka i američke administracije. Pisac dokazuje da je Fejsbuk postao najveća korporacija za oglašavanje, da nije pokretač revolucionarnih društvenih promena, da dobro služi autoritarnim režimima i da želi da postane operativni sistem naših života. Time je moguća globalna manipulacija koja je sa stanovišta demokratije neprihvatljiva.

Miroljub Radojković, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu

Na sreću, izgleda da smo napokon spremni da se upustimo u neophodan dijalog o tome kako su društveni mediji promenili naša osećanja, misli i politiku, makar nas on odveo i do teških tema. Ovo je prava knjiga za savremeno doba. Neuvijeno i argumentovano objašnjava zbog čega je Fejsbuk dobar za pojedince a loš za demokratiju. Ovo je istorija, filozofija i poziv da se nešto preduzme.

Šeri Terkl, profesorka na smeru društvenih studija nauke i tehnologije na MIT-u

Siva Vajdijanatan

(1966), istoričar kulture i proučavalac medija, profesor je medijskih studija i direktor Centra za medije na Univerzitetu Virdžinija koji proizvodi emisije za radio, televiziju i internet, a objavljuje i časopis Virginia Quarterly Review magazine. Na početku karijere bavio se novinarstvom i objavio je pet knjiga posvećenih pitanjima tehnologije, zakona i društva:
Copyrights and Copywrongs (2001), The Anarchist in the Library (2005), Rewiring the "Nation": The Place of Technology in American Studies (2007), The Googlization of Everything (2011) i Intelectual Property: A Very Short Introduction (2017).
Član je Njujorškog instituta za humanističke nauke i Instituta za budućnost knjige.

Uvod: S Fejsbukom je problem u Fejsbuku
Mašina za uživanje
Mašina za nadzor
Mašina za odvra?anje pažnje
Mašina za ?ovekoljublje
Mašina za proteste
Politi?ka mašina
Mašina za dezinformisanje
Zaklju?ak: Mašina za besmisao
Zahvalnice
Napomene
Indeks

Godina izdanja : 2018.

Broj strana : 284

Pismo : Latinica

Povez : Broširani

Format : 16 x 23

Težina : 447 g

ISBN : 978-86-7102-600-0

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje