×

ETIKA INFORMISANJA

Daniel Korni

Prevela sa francuskog Vera Ilijin

Novinarskoj etici autor daje središnje mesto, ali razmatra i etiku medija kao organizacija i, posebno, problem odgovornosti same javnosti, odnosno društva, za kvalitet informisanja. Utoliko je pred nama i nacrt za jednu "globalnu etiku informisanja", etiku u kojoj se novinarstvo i mediji ne promišljaju kao zatvoren i samodovoljan sistem, već u perspektivi otvorenog društva i bitnih ciljeva informisanja u službi javnosti. Đura Vojnović

Etika informisanja Daniela Kornija prva je knjiga te vrste kod nas. To je zapravo sažet uvod u ovu problematiku u liberalnim društvima Zapada. Prva tri poglavlja posvećena su novinarskoj etici i sadrže, uz kratak istorijat, razmatranja o instrumentima profesionalne etike (saveti za štampu, ombudsman, nacionalni i međunarodni kodeksi) i o svim važnijim načelima na kojima se ona zasniva. U našim uslovima, ovaj deo knjige poslužiće i kao novinarski priručnik. U četvrtom poglavlju izlaže se etika medija kao ustanova, a u poslednjem postavlja i pitanje odgovornosti same javnosti za kvalitet informisanja.
Autor raspravlja o različitim oblicima regulisanja i samoregulisanja medija, kao i o pravnom okviru i drugim stegama koji utiču na novinarske i medijske prakse; otvara problem kolizije između pravne regulative i novinarske etike.
Traganje za istinom je centralno pitanje novinarske etike i Korni ga detaljno analizira; isto tako i problem novinarske objektivnosti. Za različite vrste zloupotreba podjednako odgovornim smatra i rukovodioce medija, a najveću opasnost po etično novinarstvo na Zapadu vidi u moći novca.

Daniel Korni

Profesor na Univerzitetu u Nešatelu i direktor Centra za obrazovanje novinara u Lozani. Autor je brojnih dela iz oblasti medija, između ostalih: Novinarstvo i istina, za jednu etiku informisanja (Ed. Labor et Fides, 1994), i De soleil et d’ombre. Chroniques sur l’expérience du monde travers les médias (Ed. Labor et Fides, 1996).   

Uvod
I Etika novinara
1.Instrumenti deontologije novinarstva
2.Na?ela novinarske profesije
3. Granice normativne etike
II Etika informisanja
4. Odgovornost medija
5. Sloboda i odgovornost javnosti
Dodatak
Deklaracija o pravima i obavezama novinara
?ura Vojnovi?: U getu dezinformisanosti
 

Godina izdanja : 1999.

Broj strana : 159

Pismo : Latinica

Povez : Broširani povez

Format : 22 x 13

Težina : 198 g

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje