×

ISTORIOGRAFIJA

Ernst Brajzah

Prevela sa engleskog Nevena Mrđenović

Od zabave slušalaca, preko moralnih poruka političarima, do borbe za autonomiju sopstvenih interesovanja i tematike istraživanja, istorijska nauka je prešla dug put. Pitkim i jednostavnim stilom Brajzah je uspeo da stručnoj i laičkoj publici učini razumljivom teoriju i filozofiju jedne od najstarijih naučnih disciplina – istorije.

Ovo delo pruža čitaocima odmeren pregled najvažnijih pisaca istorije, odabranih zbog njihovog značaja za razvoj glavnog toka istorije kao načina pripovedanja, potom i nauke, od njenih prapočetaka u tami vekova do savremenog doba.

Pažljivo je hronološki ocrtan nastanak glavnih istorijskih škola određenih perioda, uklopljenih u kontekst političkih, društvenih i kulturnih dešavanja. Razvoj istorije, istoriografije i istorijske nauke predstavljen je u svim njenim fazama, jasno otisnutim na podlozi večitih sumnji, preispitivanja i spoljnih izazova.

 

Ernst Brajzah

Profesor je na odeljenju za istoriju Univerziteta Zapadni Mičigen. Višedecenijsko interesovanje za razvoj istoriografije i filozofije istorije preneo je u nekoliko dela, okojih su najvažnije sledeća: Historiography: Andcient, Medieval, Modern, zatim American Progressive History: An Experiment in Modernization i On the Future of History: Postmodernist Challenge and Its Aftermath.

Godina izdanja : 2009.

Broj strana : 643

Pismo : ćirilica

Povez : Tvrdi povez s omotnicom

Format : 24 x 16

Težina : 1116 g

ISBN : 978-86-7102-360-3

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje