×

SAMOOBLIKOVANJE U RENESANSI - Od Mora do Šekspira

Stiven Grinblat

Prevele sa engleskog Jelena Stakić,Nevena Mrđenović

Samooblikovanje u renesansi predstavlja nezaobilaznu knjigu za sve one koji se bave pitanjem identiteta, izučavanjem evropske renesanse, engleske književnosti i novog istorizma.

Samooblikovanje u renesansi je studija posvećena predstavama identiteta književnosti 16. veka. Grinblatovom knjigom, koja je ubrzo postala pravi klasik, započeo je pokret novog istorizma u teoriji književnosti i srodnim disciplinama. Baveći se vodećim predstavnicima engleske renesanse, kao što su Mor, Vajat, Spenser, Marlou i Šekspir, Grinblat istražuje strukturu identiteta i otkriva mnogostruke veze između renesansne kulture i oblikovanja identiteta u osvit modernog doba.
Predmet Grinblatovog istraživanja jeste analiza istorijske i kulturne uslovljenosti konstruisanja identiteta u delima navedenih pisaca: od shvatanja prema kojem je identitet „voljno podređivanje legitimnim autoritetima kao što su Bog i država“ (Spenser), do toga da identitet nastaje tek „u trenucima kada je poredak - politički, teološki, polni – narušen“ (Marlou).

Stiven Grinblat

Istoričar i teoretičar književnosti, književni kritičar i dramski pisac. Profesor je društvenih nauka na univerzitetu Harvard. Smatra se osnivačem novog  istorizma, pokreta koji nastoji da promisli složene odnose između estetske i političke sfere, kao i ulogu književnog dela u „kruženju diskursa“ i formiranju ličnih, kulturnih i političkih predstava. Autor je i priređivač mnogih knjiga, a njegovo najpopularnije delo o Šekspiru, pojavilo se i kod nas pod naslovom Vil iz Stratforda: Kako je Šekspir postao Šekspir.  

Oblikovanje Samooblikovanja u renesansi
Uvod
1. Za stolom uglednika: Morovo samooblikovanje i samoponištenje
2. Re? božja u vremenu tehni?ke reprodukcije
3. Mo?, seksualnost i unutrašnjost u Vajatovoj poeziji
4. Oblikovanje džentlmena: Spenser i uništenje Vrta uživanja
5. Marlo i volja za apsolutnu igru
6. Improvizacija mo?i
Epilog
Indeks

Godina izdanja : 2011.

Broj strana : 352

Pismo : ćirilica

Povez : Tvrdi povez s omotnicom

Format : 24 x 16

Težina : 706 g

ISBN : 978-86-7102-395-5

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje