×

OŽIVITE CRTEŽE - Interaktivni vodič kroz stroboskopsku animaciju

Rastko Ćirić

Oživite crteže jeste sveobuhvatna knjiga iz oblasti animacije i animiranog filma koja  se zapravo sastoji od pet manjih knjiga i koja razmatra sve najvažnije oblasti animacije: mehaniku kretanja, tehnike animacije, proces izrade crtanog filma, istoriju animacije, animaciju za mlađe. Opremljena sa 1000 slika, 95 animiranih priloga i 160 linkova za filmove, čitaoca će povesti na zanimljivo putovanje.

Interaktivni priručnik Oživite crteže namenjen je onima koji požele da daju život crtežima, lutkama, objektima, zapravo bilo čemu. Prvi je priručnik u kome možete direktno da vidite animirane primere u knjizi. Ova knjiga je namenjena svim uzrastima i nivoima edukacije, ali prvenstveno je udžbenik za student animacije. Najmlađima je posvećeno poglavlje pri kraju knjige. Bilo kojom vrstom animacije da želite da se bavite, kompjuterskom 3D, 2D ili želite samo da nacrtate svoju animiranu knjižicu ili osvežite svoj vebsajt animiranim gifom, znanja iz mehanike kretanja više su nego korisna. Ova knjiga se sastoji od PET knjiga; to su osnovne oblasti kojima se bavi filmska animacija. Autor se ovde bavi samo STROBOSKOPSKOM animacijom, onom koja se kreira „sličicu po sličicu”. Sličice se „aktiviraju” kada se niz statičnih prizora postepeno menja i brzo smenjuje pred našim očima stvarajući ILUZIJU pokreta.

Rastko Ćirić

Rastko Ćirić je srpski likovni umetnik i pedagog. Oblasti delovanja su mu grafika, ilustracija, zaštitni znakovi, ekslibris, strip, animacija i muzika. Redovni profesor na FPU za predmete Ilustracija i Animacija. U penziji od oktobra 2022. Prorektor Univerziteta umetnosti (2015–2021). Osnivač predmeta Animacija i Studija za animaciju na FPU. Rukovodilac Programa za digitalnu umetnost na Interdisciplinarnim postdiplomskim studijama Univerziteta umetnosti (2005–2022) i profesor predmeta Digitalna animacija. Autor je 16 animiranih filmova, kao i brojnih ilustrovanih knjiga i monografija. Dobitnik je preko 90 domaćih i međunarodnih nagrada, od čega 35 za animaciju. Imao je 50 samostalnih izložbi. Bio prorektor Univerziteta umetnosti u Beogradu i saradnik-ilustrator Njujork Tajmsa.

 

Godina izdanja : 2023.

Broj strana : 200

Pismo : Latinica

Povez : Broširani

Format : A4

Težina : 700 g

ISBN : 9788671026758

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje