×

POTOP - Veliki rat i prekrajanje svetskog poretka 1916-1931

Adam Tuz

Prevela sa engleskog Radmila Ivanov

Adam Tuz preispituje ovo vreme “seizmičkih poremećaja” u istoriji, dovodeći u pitanje postojeći narativ o Velikom ratu i njegovim dalekosežnim posledicama. 

Veliki rat je značajno uzdrmao ekonomije mnogih zemalja, utičući na neviđene promene u socijalnom i industrijskom poretku, izazivajući posledice svetskih razmera i dovodeći u pitanje položaj do tada vodećih svetskih sila.

U jeku Velikog rata, sa milionima mrtvih i bez nagoveštaja kraja sukoba, nacije širom sveta počinju da posustaju. Svetski centri industrije i kapitala koji su se nalazili u Evropi, gube svoje pozicije, koje zauzimaju Sjedinjene Države. Dolazi do nove raspodele svetske moći i uticaja, tako da Amerika postaje svetski ekonomski lider od koga su zavisile evropske privrede.

Vek kasnije, Adam Tuz preispituje ovo vreme “seizmičkih poremećaja” u istoriji, dovodeći u pitanje postojeći narativ o Velikom ratu i njegovim dalekosežnim posledicama. Od dana kada su Sjedinjene Države ušle u rat 1917. godine, pa sve do ivice globalne finansijske propasti, Tuz oslikava promene u svetu, nastale pod uticajem američke ekonomske i vojne sile, kao i načine na koje su se države suočile sa američkim preuzimanjem uloge vodeće svetske sile, uključujući i skretanje u fašizam. Ovo je delo velike originalnosti koje će u osnovi promeniti način na koji posmatramo nasleđe Prvog svetskog rata.

Originalno delo koje će iz osnova promeniti način na koji posmatramo nasleđe Prvog svetskog rata.

Adam Tuz

Adam Tuz (1967) je britanski istoričar i profesor na univerzitetu Kolumbija. Predavao je Istoriju XX veka na Univerzitetu u Kembridžu i Savremenu nemačku istoriju na Jejl univerzitetu. Za najnovije delo Crashed: How a Decade of Financial Crises Changed the World, objavljeno 2018, dodeljena mu je nagrada Lajonel Gelber.

Najpoznatiji je po svojoj ekonomskoj studiji Trećeg Rajha, The Wages of Distruction nagrađenoj nagradom Wolfson History, kao i knjizi Potop, koja se bavi periodom Prvog svetskog rata.

Redovno objavljuje članke u časopisima Financial Times, London Review of Books, The Wall Street Journal, The Guardian itd.

Uvod: Potop - prekrajanje svetskog poretka
I  Evroazijska kriza
1. Rat na jezi?ku vage
2. Mir bez pobede
3. Ratni grob ruske demokratije
4. Kina se pridružuje zara?enom svetu
5. Brest-Litovsk
6. Sklapanje brutalnog mira
7. Svet se raspada
8. Intervencija
II  Osvajanje demokratske pobede
9.Nova energija u Antanti
10.Demokratski arsenali 228
11.Primirje: postavljanje Vilsonovog scenarija
12.Demokratija pod pritiskom
III  Nedovršeni mir
13. Šarenilo svetskog poretka
14. „Istina o Sporazumu“
15. Reparacije
16. Prihvatanje u Evropi
17. Prihvatanje u Aziji
18. Fijasko vilsonizma
IV  Potraga za novim poretkom
19. Velika deflacija
20. Kriza u imperiji
21. Konferencija u Vašingtonu
22. Ponovno otkrivanje komunizma
23. ?enova: neuspeh britanske hegemonije
24. Evropa na ivici
25. Nova politika rata i mira
26. Velika depresija
Zaklju?ak
Podizanje uloga
Indeks
 

Godina izdanja : 2019.

Broj strana : 624

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 16 x 24

Težina : 1100 g

ISBN : 978-86-7102-618-5

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje